Rhone Vadisi (3)… Saint Joseph…

“I like on the table,
when we’re speaking,
the light of a bottle
of intelligent wine.” Pablo Neruda

20170525_164141

Malleval’da Domaine Pierre Gaillard Saint Joseph – Roussanne Bağları

Condrieu’den 7 km daha güneye doğru iniyor ve Chavanay’e varıyoruz. Bundan sonrası yaklaşık 48 km güneydeki kadar Saint Joseph toprakları. Aradaki bazı köylerde yine Condrieu apelasyonuna ait bağlar da var ancak Saint Joseph apelasyonu ince uzun bir şekilde Rhone’nun sağ yakasında kıvrılarak Guilherand-Granges’a kadar iniyor. Bana coğrafi şekliyle hafiften Şili’yi anımsatan Saint Joseph’te hem kırmızı hem de beyaz şaraplar apelasyon kuralları çerçevesinde yapılıyor. Kırmızı şaraplar Syrah’dan yapılırken, beyazlarda artık Marsanne ve Roussanne ikilisi ile konuşmaya başlıyoruz…

Adını Tournon köyüne yakın bir bağ alanından alan ve uzun yıllar Kuzey Rhone’nun en önemli apelasyonları sayılan Hermitage, Cote-Rotie ve Cornas’ın gölgesinde kalmış olan Saint Joseph’in muhtemelen en önemli tanıtım faaliyetini Victor Hugo “Sefiller”de yazarak yapmış. Sonrasında 1956’da da bu bölge için ayrı bir apelasyon oluşturulmuş. Toplamda 1211 hektarlık bağ alanı üzerinde kurulu olan Saint Joseph’te yıllık üretim 40bin hektolitre olmakla birlikte bu üretimin %91’i kırmızı ve %9u beyaz şaraplardan oluşuyor. Bu hakiyle de Kuzey Rhone’nun en büyük apelasyonu aslında… Üretimin yaklaşık %12lik bölümü de ihraç ediliyor. Ortalama rekoltelerde verim hektar başına 33 hektolitre olarak karşımıza çıkmakta.

20170525_112356Orijinal olarak ilk apelasyon köyleri olan Glun, Lemps, Mauves, St Jean de Muzols, Tournon ve Vion köyleri birçok uzmana göre en iyi bağların olduğu ve en iyi şarapların çıktığı yerler. Bunda tabi ki Kuzey Rhone’nun granit toprak yapısının özellikle bu bölgelerdeki eğimli bağlarda bulunmasının etkisi büyük. Büyük bir apelasyon olduğu için hele ki kuzey-güney aksında var olduğundan gerek toprak yapısındaki çeşitlilikte, gerekse de üzümlerin toplanma zamanında değişiklikler görülüyor Saint Joseph’te. İklim açısından kuzey bölgesi hafif karasal iklim özelliklerini taşırken güneye doğru indikçe artık Akdeniz iklimine hafiften bir geçiş de görüyoruz. Özellikle güney bölgeler, ki buna muhtemelen Hermitage’ın karşı kıyısındaki Tournon’u özellikle belirtmek gerekir, teruarı en iyi yansıtan bölgeler olarak karşımıza çıkmakta.

Saint Joseph’teki bu geniş apelasyon birçok kez şişeden şişeye de farklılıklar çıkmasına20170525_120239 yol açmıyor değil aslında. Tüketici gözünde -ki buna ben de dahilim- Saint Joseph şaraplarının o her zamanki bol meyve patlamalı, daha hafifçe sayılan gövde yapısı, zarif ve feminen stili bazı üreticilerde tam tersi sonuçlar da verebiliyor veya bazen daha sıradan şaraplar da çıkabiliyor. Bu anlamda bu kafa karışıklığını gidermek için Robert Parker örneğin “Wines of the Rhone Valley” kitabında Burgonya stilinde olduğu gibi iyi bağların öne çıkacak şekilde bir apelasyon sistemi geliştirilmesini önermiş.

Apelasyon kuralları gereği hektar başına minimum 4500 asmanın dikildiği bölgede hektar başına asma yükü 7500 kg olarak belirtilmiş. Burada ilginç olan konulardan biri tıpkı Cote-Rotie’de olduğu gibi Saint Joseph’te de Syrah’ya “co-fermantasyon” yoluyla beyaz üzümlerin (Marsanne ve Roussanne) katılması serbest bırakılmış. Kırmızı şarap yapımında kullanılan beyaz üzüm oranı maksimum %10 bu arada.

20170525_152720Saint Joseph beyazları (Marsanne – Roussanne) çoğunlukla orta gövdeli, nektarin, kayısı gibi stonefruit aromalarına oldukça güzel floral aromaların eklendiği (özellikle yıllandıkça Marsanne’dan gelen), yağlımsı karakterde ve genelde orta asiditeye sahip şaraplar oluyorlar. Bazı üreticiler üzümleri monosepaj olarak da işliyor. Bölgedeki ziyaretlerimde her iki haliyle de tadımlar yaptım farklı üreticilerde, gördüğüm şu ki, Marsanne Roussanne’a göre daha zengin karakterde şaraplar verirken, Roussanne’da bazı şaraplarda aldığım otsu yapı bazen itici olabiliyor…

Kırmızılar ise yukarıda da yazdığım gibi tüm Kuzey Rhone’daki en zarif ve en meyvemsi kırmızılar belki de. Çoğunlukla daha ortaya yakın gövdeli ama yüksek sayılabilecek asiditeye sahipler. Tanen yapısı diğer Kuzey Rhone Syrah’larına göre daha hafif ama konsantrasyon da bu anlamda daha düşük yapıda. Meyvemsi karakterlerin ön planda olduğu ve daha çok zarif stil şarap severlere şiddetle önerebileceğim bir bölge Saint Joseph…

20170525_110602

Tournon-sur-Rhone ve arkada Saint Joseph Bağları

Saint Joseph’e burada veda ediyoruz… Artık Tournon-sur-Rhone kasabasından karşı kıyıya yani Tain l’Hermitage’a geçme zamanı… Rhone nehri üzerindeki belki de en güzel köprü olan ve sadece yayalara açık olan “Passerelle Marc Seguin”den Hermitage bağlarına doğru ağır ağır Tain l’Hermitage kasabasına yürüyoruz… Rhone nehri olanca endamıyla güneye doğru akarken Hermitage bağlarında tepede “La Chapelle” bize ufaktan göz kırpıyor…

20170525_175609

Tournon-sur-Rhone’dan Hermitage Bağları…

About Murat Mumcuoglu

Organizing wine tastings, food & wine events and winery tours ... Holder of WSET Level 3 certificate...
Bu yazı Fransa, Fransız şarapları, Marsanne, Rhone, Roussanne, Saint Joseph, Shiraz/Syrah, Tadım Notları, Uncategorized, şarap dünyası, şarap gezileri, şarap turizmi içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s