Şaraba yönelik yenilikçi ürünleri hep takdir etmişimdir. Özellikle şarabın doğru şekilde tüketilmesini hedefleyen ürünler hem şarap üreticileri ve restoran sahipleri hem de nihai tüketiciler için önem kazanmaya başladı.
2013 yılında Greg Lambrecht adında MIT mezunu bir mucit şarap dünyasında daha önce hiç denenmemiş bir aleti piyasaya sürdü ve adını “Coravin” koydu…
Coravin’in hikayesi Greg Lambrecht’in şarap tutkusundan gelmekle birlikte özellikle eşinin hamile olduğu dönemde her gece tek başına bir şişe açmak istememesi ve kavındaki farklı şarapları mantarları açmadan tatmak istemesiyle başlıyor. Kullandığı diğer şarap aparatlarının tamamında mantar açıldığı için bir süre sonra oksidasyon belirmeye başladığından mantar açılmadan direk şişeden kadehe şarabın aktarılabileceği ve aynı zamanda şarabı mevcut durumunda koruyan bir aygıt geliştirmeye karar vermiş ve sonuçta Coravin’i icat etmiş…
Coravin aslında oldukça basit kullanımı olan ve temelde şişenin tutturulduğu bir alet, argon gazı tüpü ve mantarı delen ince bir iğneden oluşuyor. Saf haldeki argon gazı AB normlarına ve gıda ile temasa uygun şekilde kullanılıyor bu yüzden şarap için de uygun ve şarabı bozmadığı iddia ediliyor. Buradaki en önemli konu Coravin’in sadece doğal mantar ile kullanılabildiği; yani, plastik, sentetik mantarlar, çevir aç kapaklar ve diğer tip kapak türlerinde Coravin kullanılamıyor ve kullanılması da tavsiye edilmiyor. Bunun sebebi, doğal mantarın içinden geçen iğne çıkarıldığında mantar tekrardan kendini kapıyor ve bu şekilde sızdırmazlık da sağlanmış oluyor, böyle bir durum diğer mantarlar ve kapak türleri için söz konusu değil.
Geçen gün Frankie’de Coravin’in lansmanına katıldım ve orada ürünü deneme fırsatım oldu. Açıkçası kavımda sakladığım ve açmaya kıyamadığım şaraplarımı böyle bir alet sayesinde tadabileceğim fikri oldukça hoşuma gitti. Bunun yanında restoranların da kavlarındaki üst segment şarapları Coravin sayesinde kadehte verme olasılığı da var ve bu şekilde restoranlar şarap menülerini bir üst segmente taşıyabilir. Avrupa’da ve Amerika’da nihai tüketicilerin yanında restoranlarda ve hatta şaraphanelerde de kullanılan Coravin’in Türkiye fiyatı Avrupa’dakiyle aynı: 300 Euro…
Bu arada belirtmekte fayda var, Coravin’i Türkiye’ye Gusto Bar getiriyor…