Bugünlerde süper şaraplar tadıyorum desem yeridir aman nazar değmesin.. Geçtiğimiz hafta Antalya’da, aralarında Vinografi, Kadehteki Lezzetin Peşinde gibi bloggerların yanında şarap yapımcısı & önolog Akın Gürbüz ile şaraba gönülden ilgi duyan birkaç arkadaşla beraber yaptığımız Bordeaux üzümlerinin ele alındığı kör tadımda son derece çarpıcı Türk şarapları tattık.
En öne çıkan ilk 3 şarap şöyle sıralandı ki bana göre şu anda piyasada bulunan (gerek restoran gerek şarap butiklerinde) en iyi 3 Türk şarabı:
1. Suvla Petit Verdot Karasakız 2011—– 89 PUAN (benim puanım 90)
2. Chamlija Nevi Şahsına Münhasır (Cabernet Sauvignon Petit Verdot) 2012 — 89 PUAN (benim puanım 94)
3. Chateau Kaplak Petit Verdot 2010 — 88 PUAN (benim puanım 90)
Bu üç şarap da kompleks, konsantre, entegre ve dengeli yapılarıyla öne çıktı. Kanımca Türk damak tadına uygun yapıda olan baharatsı özellikler bu şaraplarda güzel bir entegrasyon ve denge ile bütünleşince tadımcıların ortalama olarak birbirine en yakın puan verdiği şaraplar oldu. Üç şarap da benim için eşsiz yemek eşlikçisi şaraplar…
Tadımda bu şarapların haricinde, benim için öne çıkan şaraplar ise şöyle oldu:
– Chateau Nuzun 2011 : Burunda yoğun kırmızı meyve aromalari, is, meyankökü, çiğ et ve geriden gelen baharat notlarıyla kompleksitesi dikkat çekici. Damakta entegre yuvarlak tanenler, güçlü bir asiditeye katmanlı kompleks bir yapı eşlik ediyor. Uzun ve baharatsı bitimi ile bana göre müthiş bir şarap. Uzun bir ömrü olduğunu şimdiden hissettiriyor.
– Chateau Lascombes 2006 – Margaux : Koyu kiremitsi mat rengiyle kendini kör tadımda belli etmiş olmasına rağmen kanımca şarabın performansı ilgi çekici düzeydeydi. Menekşe bazlı klasik Margaux’ları anımsatan floral notlara, çikolata, mocha, meyankökü ve kuru meyveler katılınca oldukça kompleks modern stil bir Margaux olmuş. Son derece zarif ve feminen damağın kadifemsi tanenlerine orta yapıda bir gövde ve asidite eşlik ediyor. Hafif baharatsı orta uzunlukta bitimi var. Feminen yapısıyla tadımdaki tüm bayanlar tarafından beğenilmesi beni hiç şaşırtmadı 🙂
– Kayra Versus Cabernet Franc 2011: Burnu en kapalı şaraptı diyebilirim. Açıldıkça baharatsı notlar kendini hissettiriyordu yine de uzun bir süre burun kapalı kaldı. Ancak damakta yuvarlak entegre tanenler, güçlü ve agresif yapısıyla öne çıktı. Tadımda önünde uzun yıllar olduğunu düşündüğüm şaraplardan oldu.
– Gali 2010 (Merlot – Cab. Franc): Garip bir şekilde aralarında magnum dahil farklı şişelerden son zamanlarda birçok defa tattığım ve oldukça beğendiğim şarap burunda yoğun kapya biber notlarıyla bana başlarda itici geldi. Ancak zamanla floral ve olgun kırmızı meyveler kendini hissettirmeye başladı. Damakta canlı ve dengeli bir yapı, orta üst asidite ve gövde ile birleşmiş. Hafif tatlı baharatların algılandığı orta üst bir bitimi var.
selam Ben Rasim bende 70 adet eski ve karıkşık yerli türk şarapları war en yenisi 1988 tarihli sizinle nasıl görüşe biliriz bunlar hakkında bilgi almak istiyorum
merhaba, bana mmumcuoglu@yahoo.com üzerinden email atabilir misiniz? Şarapların listesini de iletebilirseniz konuyla ilgili daha detaylı bilgi verebilirim. teşekkürler