Chamlija Chardonnay Istranca’yı daha önce Haziran başında üreticiye yaptığımız ziyarette ilk örneklerinden tatmıştım. Açıkça söylemek gerekirse aradan geçen bu sürede şarap oldukça gelişmiş kendini daha da göstermeye başlamış.
Chamlija’nın Kırklareli ve Istranca adında iki farklı teruardan gelen Chardonnay’si piyasaya çıktı. Her iki şarabın da 2011 rekoltesi olduğunu hatırlatmak gerek.
2011 Chamlija Chardonnay Istranca hafif yeşil altına çalan açık sarı renginde. Burunda önden armut, elma, nektarin ve şeftali çekirdeği ile ıhlamur bazlı floral aromalara sahipken geriden vanilya, is, hafif brioche tadında notlar hissediliyor.
Damakta canlı ve üst seviyede asiditesi baskın bir karakterde. Bir diğer baskın karakter ise sahip olduğu mineralsi yapı. İlginç bir şekilde damakta meyvemsi yapının yanında hafif kızarmış ekmek, tereyağı notlarını algıladıktan hemen sonra tüm yapı ve karakterler bitimi tamamen kapsayacak şekilde uzun mineralsi bir karaktere bürünüyor. Belli bir oranda sanki taş yiyormuş hissi de veren bu yapı aklıma birden İsa Bal ile yaptığım Corton-Charlemagne sohbetini getirdi.
Dengeli fıçı kullanımı, meyvemsi ve canlı bir yapı ve oldukça mineralsi bir karakter. Şarabı erken açtık orası kesin ama açıkça söylemek gerekirse bu kadar genç bağlardan böyle bir yapıda Chardonnay elde etmek tamamen Chamlija’nın sahip olduğu teruara ve bağcılık tekniklerine dayalı. Bu bir anlamda üreticinin şarabı bağda yapma prensibini doğru bir şekilde benimsediğinin de göstergesi aslında.
Chamlija eminim önümüzdeki dönemde adından fazlaca söz ettirecek. Zira bağlarında sahip olduğu müthiş teruar çeşitliliği, düşük verimle yapılan hasat sayesinde ve konsantrasyonu oldukça yüksek üzümler sonucunda harika şaraplar çıkacağı aşikar…
Not: Şarabı hamsili pilav, fırında palamut ve kimyonlu-safranlı hamsi eşliğinde denedim. Hamsili pilav ve fırında palamut açısından uyumu iyi. Daha baharatsı olan kimyonlu-safranlı hamsi (yerine başka bir balık da olabilir) baharat yapısı açısından biraz baskın olsa da bana göre şarabın yüksek asiditesi ve mineralsi yapısı baharatın baskınlığını azaltacak bir karakterde diyebilirim.