Bir yılı daha geride bırakarak yenisine girmeye hazırlandığımız şu son saatler içinde yılın son yazısını yazayım dedim…
2011’de kendimce edindiğim güzel deneyimleri sizlerle blogumda paylaşmaya çalıştım. 2012’de kısmetse şarap ve bağcılık üzerine yaptığım seyahatlere, Türk ve Dünya şaraplarını tatmaya ve benim için en önemlisi, güzel şaraplarla enfes yemekleri eşleştirmeye devam etmeyi umuyorum…
2011’de bir taraftan yeni üreticiler ve şaraplar ile tanışırken, diğer taraftan şaraplarımızda kalite olgusunun artık tüm üreticiler nezdinde önem kazandığını gördük. Şaraplarımızda kısmen de olsa “fiyat-kalite” dengesinde daha belirgin iyileşmelerin yaşandığına inandığım bir yıl oldu 2011 benim için.
Değişik mekanlarda düzenlenen şarap-yemek etkinliklerinde yaşanan artış, şarap mağazalarında düzenlenen tadım etkinlikleri ve artık geleneksel hale gelen Kanyon Şarap Tadım Günleri ile Master of Wine etkinlikleri temel olarak son tüketici nezdinde belli bir şarap kültürünün oluşması ve şarap tüketiminin artması açısından oldukça önemliydi. 2012’de de bu etkinliklerin hız kesmeden sayısının daha da artarak devam etmesini diliyorum…
Bütün bunlara ek olarak 2012’de Türk şarapları ve şarapçılığı adına çok önemli organizasyonlar bizleri bekliyor aslında.
Bunlardan Wines of Turkey Platformunun sayesinde düzenlenecek olan Şarap Bloggerları Konferansı “Digital Wine Communication Conference” başlığı altında 9 – 11 Kasım’da İzmir’de yapılacak.
İletişimde internetin ve sosyal medyanın artık egemen olduğu günümüzde şarap üzerine yazı yazan tüm şarap severlerin, şarap üreticilerinin ve şarap uzmanlarının bir araya geleceği bu organizasyon yeni yılın son aylarına damga vuracak ve Türk şaraplarının dünyaya tanıtılmasına oldukça önemli bir katkıda bulunacak.
Bir başka önemli organizasyon ise 18 – 22 Haziran 2012’de yine İzmir’de yapılacak olan “35. Dünya Bağ ve Şarap Kongresi”. Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütü – OIVnin 10. Genel Kurulu’na da ev sahipliği yapacak olan kongre Türk şaraplarının dünyaya tanıtılması açısından inanılmaz önem arz ediyor.
44 ülkenin üye olduğu OIV’nin düzenleyeceği “35. Dünya Bağ ve Şarap Kongresi”nin ana teması ise “Bağcılık ve Şarapçılıkta Çeşitlilik ve Sürdürülebilirlik” olacak.
Bütün bu etkinliklerin yanında 2011’de olduğu gibi 2012’de de Türk şarap firmalarının sayılarını artırarak dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenen fuarlara katılıp şaraplarını tanıtmalarını ve ihracata önem vermelerini umuyorum. Şüphesiz ki yukarıda bahsettiğim uluslararası organizasyonların artık belli bir süre sonra ihracat ile desteklenmesi ve şarap satışlarımızda ve tanıtımda ihracatın payının artması en büyük dileğim.
Yeni yılda butik ve garaj tipi üretim yapan üreticilerimizin yurtiçi şarap piyasamızda seslerini daha da duyuracağından eminim. 2011’de büyük atılım yaptığına inandığım Trakya bölgesi içinde, blogumda daha önce yazdığım sevgili Mustafa Çamlıca’nın sahibi olduğu “İrem Çamlıca Bağcılık & Şarapçılık” bu sene ilk şaraplarını piyasaya sürecek. Aynı şekilde Chateau Kalpak’ın şaraplarını da bu sene şişeden tadabilmeyi umuyorum. Özellikle 2011’de şaraplarıyla atılım yapan Trakya’dan Barbare, Chateau Nuzun ve Arcadia, Orta Anadolu’dan Vinolus ve Tomurcukbağ ile blogumda yazdığım tüm diğer üreticiler şüphesiz gelişen bağlarıyla beraber keyifli şaraplar yapmaya devam edecekler. 2012’de gerek Trakya’dan gerekse de Anadolu’nun farklı köşelerinden yeni üreticiler de çıkacak ve bunları da mümkün oldukça ziyaret edip blogumda paylaşmaya çalışacağım…
2012’de ayrıca yurtiçinde kalan bağ turlarımı da tamamlamak en büyük hedefim. Bir aksilik çıkmazsa belirli aralıklarla Antalya’da, Ege’de, Orta Anadolu’da ve yine Trakya’da değişik üreticileri ziyaret etmeyi, bağlarını gezmeyi ve şaraplarını tatmayı sürdüreceğim. Bu blogdan şarap ve bağ turizminin güzelliklerini ve önemini anlatmaya devam edeceğim. Umarım 2012’de kurumsal anlamda da şarap ve bağ turizmi ülkemizde artık hak ettiği yerini alır ve şarap üreticilerimiz için önemli bir ekonomik kaynak oluşturur…
Son olarak yeni yılda restoranlarımızda şarap çeşitliliğinin artmasını ve aklı başında makul fiyatlara şarap tüketebilmeyi diliyorum…
Herkese sağlıklı, mutlu, huzur ve güzel şarap ve yemeklerle dolu yıl dilerim…
Yaptiginiz isi cok taktir ediyorum. Dediklerinize katiliyorum.
Sarap blog u cok az ulkemizde ama yeni yilla beraber sayilari insallah artar.
Sarap turizmi dediginiz gibi gelisirse hem ureticiler hemde tuketiciler icin cok iyi olur.
Yeni yiliniz kutlu olsun.
Yaptiginiz isi takdir ediyorum.
Insallah sarap kulturu dahada genis kitlelere ulasir ulkemizde.
Yeni yiliniz kutlu olsun.
Çok teşekkürler, ben de sizin yeni yılınızı kutlarım… Dediğiniz gibi şarap üzerine yazanların çoğalması şaraba olan ilginin artmasını sağlayacaktır.. Bu da bir şekilde daha bilinçli bir tüketim doğuracaktır diye düşünüyorum.. Her sene biraz daha gelişiyoruz bu konuda ama yine de önümüzde daha zaman var tabi… sevgilerle…
Son senelerce inanilmaz bir gelisme var sahsen benim gordugum. Butik sarapciliga acayip yatirimlar yapildi. Dediginiz gibi tuketici bilinclendigi icin butun firmalarda cita yukseliyor ve zaman gectikce dahada yukselicek. Bide genc baglarin iyice otrudugunu gordugumuzde cok daha guzel saraplarimiz olucak.
Bir de uzuntumu paylasmak istiyorum. Daha bugun gordum. Turkcell blog odulleri varmis. Bir suru kategori var ama sarap bloglarindan hicbiri herhangi bir katagoride yer almiyor. Sahsen basli basina bir katagorisi olmasi lazim sarap adina ama o kadar cok sarap blogu yok dersek bile gene de bir sekilde sizlerin yer almasi gerekirdi.
2008 den beri Turkcell bu yarismayi yapiyormus. Ilerki senelerde mutlaka sizleri bu yarisma da gormek isteriz.
Iyi calismalar.
Turkcell blog ödüllerinde yemek yerine yeme-içme kategorisi olsa belki biraz daha spesifik bağlamda benim blogum aday olabilir zira takdir edersiniz ki ben sadece şarap değil şarabın yemekle olan uyumunu da anlatmaya çalışıyorum çoğu yazımda. Çünkü normal şartlarda şarap yemeğin en iyi eşlikçisidir aynı şekilde yemeğin en iyi eşlikçisi şaraptır… Belki 2012 için aday olabilirim en azından şarabın adını duyururuz aday olarak :))
Bence mutlaka olmaniz gerekiyor:) Dediginiz gibi sarabin adini duyurmaniz gerekiyor:)
Haklisiniz siz sadece sarap ustune yazmadiginiz icin daha cok sansiniz var ama gonul isterki direk sarap veya yeme-icme ustune kategori olsun.
Iyi calismalar.
merhaba,
şarap turları, özellile bağ ve üretci gezilerini bizimle paylaşmak istermisiniz?
uygun olan şarapseverler katılır hemde birbirimizden çok şey öğreniriz. ben ankara’da oturuyorum. kalecik ve polatlı bölgesi için size katılmak isterim. belki kapadokya da gelirim.
Şakir Bey merhaba. Ankara tarafındaki üreticileri bir ara gezeceğim, programımda mevcut. Ancak ne zaman olur şu an bilemiyorum. Ankara tarafına ben gelemesem bile siz mutlaka üreticileri ziyaret edin. Güzel bir haftasonu keyifli bir gün yaşamak için size şiddetle tavsiye ederim 🙂 Türkiye’de şarabın gelişmesi için şarap gezilerinin artması ve şarap turizminin gelişmesi çok önemli.