Antakya’nın Ortadoğu’ya özgü müthiş lezzetlerini İstanbul’da yaşatmaya çalışan Asmalımescit’teki “Antiochia” keyifli ve şirin bir girişimin ürünü. Çok detaylı olmayan, iyisini yapmaya çalıştıkları belli olan bir mönü ortaya koymuşlar.
Mezeler (6 – 10 TL) arasında humus, yoğurtlu patlıcan, bezirgani (dövülmüş biber), babaganuş, kekikli zeytin salatası, muhammara, çörekotlu haşlama peynir Antakya’daki kadar çok çok iyi olmasa da İstanbul’da bulunabilecekler arasında üst seviyelerde yer alıyor. İsterseniz tüm mezeler arasından 7 çeşit karışık mezeyi seçip bir tabağa koydurabiliyorsunuz (19 TL).
Mezeler içinde özellikle “bezirgani”yi ayrı bir yere koyuyorum. Belki acı sevmeyenler için uygun değil ama bana göre gerçekten iyi bir “acılı” meze. Her ne kadar, içtiğimiz şarapla (Terra Shiraz) çok uyum sağlamasa da bu mezeyi pul biberli pidemsi ekmekle beraber yemek gerçekten ağız sulandırıcı bir lezzet.
Mönüde sadece Kayra’nın şaraplarına yer verilmiş. Biz de “Terra Shiraz”da karar kılıyoruz. Şarap fiyatları en azından diğer yerlere göre çok yüksek değil (45 – 95 TL arasında), ayrıca kadeh olarak da birkaç çeşit şarabı içebiliyorsunuz (10 – 17 TL kadeh fiyatları).
Mezelerin arkasına birer tane içli köfte söylüyoruz (12 TL). Bir Adanalı olarak her zaman bizim Adana’ya özgü yuvarlak şekle sahip ve “kaynatılarak” sunulan içli köfte benim için en iyi içli köftedir. Antep’te yapılan şekildeki veya Antakya’da yapılan Ortadoğu’ya özgü “sac oruğu” da iyidir elbet ama ben Adana usulü içli köfteyi başka şeye değişmem. Hoş “Antiochia”daki içli köfte kötü mü? Asla değil ama bizim Adana içli köftesine zor yaklaşır.
Et yemekleri olarak dürüm, şiş, tepsi kebabı tarzı yemekler var (12- 30 TL arası). Dana şiş iyi, özellikle etin kalitesi çok iyi. Yalnız anlamadığım bir şey dana şişin yanında servis ettikleri közlenmiş domates sanki önceden dondurulmuş gibi baya soğuk gelmişti.
Dürüm ise İstanbul ortalamasının kesinlikle üzerinde keyifle yenebilecek bir yemek.
Bu arada tüm bu mezelerin ve yemeklerin şarapla da gayet iyi gittiğini söyleyebilirim. Belki yoğurtlu patlıcan genel olarak “yoğurt” yüzünden zorlar ama o da çok büyük bir sorun değil bence. Çok acı olmadıkları sürece, gerek humus, babaganuş, muhammara gibi baharatsı mezeler, gerekse etler bence şarapla iyi uyum sağlayabilecek yemekler.
“Antiochia”nın iç mekânı biraz küçük o bakımdan içerde oturmak isteyenlerin önceden rezervasyon yaptırmalarını öneririm, dışarıda oturacak yer daha geniş ki artık önümüz yaz dışarısı daha keyifli olabilir (eğer havalar izin verirse).
“Antiochia” Antakya mutfağını İstanbul’da keyifli ve şirin bir yerde tatmak için uygun bir adres bence…