“Spatlese”, Almanların geç hasat şarap türlerinden biri. Geç hasadın kaçınılmaz sonucu olarak şeker oranı yükseldiğinden şarap tatlı bir kıvama geliyor.
Tattığım bu “Spatlese” şarabı, bu şarabın “Spatlese” olmasında söz sahibi olan üreticiye yani” Schloss Johannisberg”e ait 2009 rekoltesi Rheingau bölgesi bir şarap. Anlatılan hikâyeye göre bir bakıma tesadüf eseri denebilir “Spatlese”nin keşfi. Efendim, kısaca hikâyeyi anlatmak gerekirse söylenene göre Johannisberg’de 18. Yüzyıl başlarından itibaren hasada “Fulda prens-psikoposu”nun yazılı onayı ile başlanırmış. Bu yazılı onayı getiren kuryeye de “Sonbahar kuryesi” yani “Herbst kurier” denirmiş. 1775 yılındaki hasat için kurye 14 gün gecikince, hasat da 14 gün geç başlamış ve “soylu küf” de denilen “Botrytis”ten etkilenmiş üzümlerden yapılan bu geç hasat şarap, beklenmedik şekilde iyi sonuç vermiş ve “Spatlese” ortaya çıkmış.
En sevdiğim beyaz üzümlerden biri olan %100 Riesling üzümünden üretilmiş olan bu şarap %8,5 alkol oranıyla düşük bir alkole, litrede 97,4 gram şeker oranıyla da belirgin bir tatlılığa sahip.
Hafif koyu enginar, belki biraz daha limoni renk tonlarına sahip olan bu şarap burunda insanı direk uçağa bindirip Güneydoğu Asya’ya belki Tayland’ın meşhur yüzen pazarı “Damnoen Saduak Floating Market”a belki de Karayiplerde tropik bir adaya götürüyor, zira şarap buram buram tropik meyve aromalarını çağrıştırıyor; Pasyon meyvesi, ağırlıkla mango ve arkadan gelen ananas müthiş bir tropik cennetin habercisi… Arkadan daha çok memlekete özgü kuru kayısı, sarı elma, kavun, akasya, bal, biraz armut, biraz da narenciye – belki portakal çiçeği – belirgin notlar.
Damak müthiş yoğun ve gövdeli, asidite canlı, belirgin, burundaki aromaları damakta çok daha belirgin bir şekilde alıyor ve dakikalarca damağınızda hissediyorsunuz. Bitim çok uzun, yoğun ve tartışmasız çok keyif verici… Tatlı şaraplardan pek haz etmeyen bizim hanım bile bu şarabı beğendiyse, bu Riesling’de bir keramet vardır derim ben 🙂